BLOG
In ons vorige blog “Is je huis lek of lekker?” vertelden we je over goed geïsoleerde kozijnen. Maar wanneer is een kozijn nu goed isolerend? Welk type kozijn maakt nu écht het verschil met je oude kozijn? Dat leggen we in dit blog graag aan je uit.
Voordat we verder gaan is het belangrijk om te weten dat in Nederland meestal kozijnen worden toegepast in 3 materiaalsoorten. Dit zijn hout, aluminium en kunststof. Vroeger werden er ook nog wel kozijnen van staal of zelfs beton gebruikt, maar deze worden vanwege de slechte isolerende eigenschappen nu nog maar weinig toegepast.
In ons vorige blog “Is je huis lek of lekker?” vertelden we je over goed geïsoleerde kozijnen. Maar wanneer is een kozijn nu goed isolerend? Welk type kozijn maakt nu écht het verschil met je oude kozijn? Dat leggen we in dit blog graag aan je uit.
Voordat we verder gaan is het belangrijk om te weten dat in Nederland meestal kozijnen worden toegepast in 3 materiaalsoorten. Dit zijn hout, aluminium en kunststof. Vroeger werden er ook nog wel kozijnen van staal of zelfs beton gebruikt, maar deze worden vanwege de slechte isolerende eigenschappen nu nog maar weinig toegepast.
Houten kozijnen bepalen ons gevelbeeld en worden in 2016 ook nog bijna altijd gebruikt bij nieuwbouw van woningen en appartementen. Wij Nederlanders zijn gewend aan gebouwen om ons heen die zijn gemaakt van bakstenen gevels, houten kozijnen en dakpannen. Houten kozijnen worden dan ook al gebruikt sinds de 16e eeuw, waarin er in Amsterdam een proef werd gedaan met eikenhouten kaders rondom glas. Geen slechte keuze voor die tijd, want hout heeft naast zijn stevige karakter een redelijk goede isolerende werking. Dit komt omdat hout geen goede geleider is en dus koude of warmte niet van buiten naar binnen (of andersom) doorgeeft. Er is geen zogeheten koudebrug. Op een schaal van 1 tot 10 geven we hout qua isolatie-prestaties een 8. Wel is de combinatie met goed glas daarbij erg belangrijk, maar daarover later meer.
Aluminium kozijnen worden in de regel veel toegepast bij bedrijfsgebouwen, openbare gebouwen en woningen met een strakke uitstraling. Aluminium is een stijf materiaal, zodat het niet snel buigt en de profielen slank uitgevoerd kunnen worden. Ook kunnen lange lengtes of grote hoogtes in 1 stuk gemaakt worden. Hoge deuren of grote puien worden dan ook vaak in aluminium uitgevoerd. Van zichzelf geleidt aluminium in tegenstelling tot hout de temperatuur heel goed. Dat is ook de reden dat oude aluminium kozijnen van binnen (behoorlijk) nat worden als het buiten koud is. Je kent het misschien wel, de plas water op de vensterbank na een koude nacht. Aan dit ‘condenseren’ is dankzij de thermische onderbreking een eind aan gekomen. Dit profiel zorgt ervoor dat de buitenkant van een kozijn koud kan worden en tegelijk de binnenkant van het kozijn warm kan worden, of juist andersom. Condensproblemen zijn bij de huidige aluminium kozijnen dan ook verleden tijd. Aluminium geven we een 8,5 op de isolatiemeter van 1 tot 10, uiteraard ook in combinatie met goed glas.
Kunststof kozijnen tenslotte zijn bezig aan een stevige opmars. Dit type kozijn wordt meer en meer toegepast in de renovatie van woningen en appartementen. Een belangrijke reden hiervoor is dat de uitstraling van de kozijnen de afgelopen jaren flink is aangepakt. Misschien denk je bij kunststof aan witte gladde profielen. Dat geeft niets, want dit is een veelgehoorde opmerking. Maar dat is verleden tijd. De kunststof kozijnen van nu zijn sterk doorontwikkeld in de richting van houten kozijnen. En dat is een positieve verandering! Zoals hiervoor genoemd, wij Nederlanders hechten veel waarde aan de Nederlandse stijl van bouwen en het welbekende gevelbeeld met houten kozijnen. Dankzij onder andere het toepassen van een rechte lasverbinding in de hoeken en daarbij een houtnerfstructuur (zie foto hierboven) is het bezwaar dat er vroeger heerste tegen de ‘plastic uitstraling’ van kunststof kozijnen weggenomen. Een zeer belangrijke toevoeging daaraan is dat kunststof kozijnen erg goed isoleren. Deze hoge isolatie wordt behaald doordat de profielen opgebouwd zijn uit allemaal luchtkamers. Bij WERU zijn dit minimaal 5 kamers en heeft de nieuwste generatie zelfs al 6 luchtkamers. Deze luchtkamers fungeren eigenlijk allemaal als kleine spouwmuurtjes die met elkaar een enorm hoge isolatiewaarde ‘veroorzaken’. Daardoor krijgen kunststof kozijnen van ons een 9.
Maar zul je nu misschien denken: waarom krijgt geen van de kozijnen een isolatie-10? Dat zit als volgt: een kozijn bestaat voor een (klein) gedeelte uit kozijnprofielen en een (groot) gedeelte uit glas. Goed glas is dus ook erg belangrijk! Om te bepalen wat nou goed glas is, zul je op de U-waarde moeten letten. Des te dichter bij de 0 de U-waarde ligt, des te beter isoleert het glas. Standaard bieden wij nu HR++ isolatieglas aan, wat een U-waarde van 1,1 W/m2K heeft. Dit is vandaag de dag de standaard in nieuwbouw en renovatie.
Dat was vroeger wel anders! Ter vergelijking: enkel glas heeft een U-waarde van 5,7 W/m2K (!) en de eerste soorten dubbel glas zoals Thermopane zitten rond de 3,0 W/m2K. Ten opzichte van het oude glas is nieuw HR++ glas dus altijd een forse vooruitgang. Tenslotte, vanuit de Scandinavische landen is driedubbel glas, ook wel bekend als triple glas, in opkomst. Dit glas dat is opgebouwd uit 3 lagen glas met 2 spouwruimtes tussen de ruiten, haalt U-waardes van gemiddeld 0,7 en 0,6 W/m2K. Toch weegt het rendement hiervan niet altijd op tegen de extra kosten die gemaakt moeten worden. Daarover vertellen we graag meer in een ander blog. Wel kunnen we stellen dat je door het toepassen van HR++ glas zeker 1 punt op de isolatiemeter bij mag tellen.
Kortom, als je alleen kijkt naar de factor isolatie haal je met kunststof kozijnen en HR++ isolatieglas een 9+1 = 10. Toch spelen er vaak nog andere factoren een rol waardoor het toepassen van kunststof kozijnen soms niet de beste keuze kan zijn. Wij adviseren graag wat in jouw geval het best is. Neem daarvoor vrijblijvend contact op. Wel kunnen we stellen: of het nu hout, aluminum of kunststof wordt, een vooruitgang is het absoluut!
Ook interesse in onze producten?
Wilt u de wereld van Kokall Kozijnen en Bouw ontdekken? U bent van harte welkom in onze showroom! Ook zonder afspraak. Wilt u een gericht adviesgesprek? Dat kan. Check dan eerst even in door een adviesgesprek aan te vragen!