BLOG
Na een mooie nazomer moeten we er helaas weer aan geloven. De natte, winderige herfst en de donkere, koude winter. “Brrr… het is echt weer om binnen te zitten” zul je de komende maanden vaak horen zeggen. Maar wat nu als het in de woonkamer voor je gevoel net zo hard waait als buiten en je het gevoel hebt dat de Elfstedentocht wel eens in jouw slaapkamer zou kunnen starten dit jaar? Dat je het gevoel hebt dat je huis zo lek is als een mand?
Na een mooie nazomer moeten we er helaas weer aan geloven. De natte, winderige herfst en de donkere, koude winter. “Brrr… het is echt weer om binnen te zitten” zul je de komende maanden vaak horen zeggen. Maar wat nu als het in de woonkamer voor je gevoel net zo hard waait als buiten en je het gevoel hebt dat de Elfstedentocht wel eens in jouw slaapkamer zou kunnen starten dit jaar? Dat je het gevoel hebt dat je huis zo lek is als een mand?
Dan is isolatie de oplossing. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Isolatie is een breed begrip. Dakisolatie? Gevelisolatie? Vloerisolatie? U-waardes, subsidie, spouwmuur, glaswol, steenwol, HR++ glas, driedubbel glas? Het is best logisch als je niet weet waar je starten moet. Voor de meeste lezers geldt dat deze termen je eerder in de war brengen, dan dat je er wijzer van wordt. Dat is niet erg, ieder zo zijn vak. Daarom helpen we je er graag een beetje mee op weg.
Laten we alvast 1 ding voorop stellen: isoleren kan nooit kwaad, of dat nou in de gevel, de vloer of in het dak is. Sterker nog, vanuit de overheid wordt dit anno 2016 sterk gestimuleerd. Zo is in 2013 het Energieakkoord gesloten tussen de Nederlandse overheid en ruim 40 organisaties. Daarnaast is eind 2015 op wereldwijd niveau een start gemaakt met het Klimaatakkoord. Tenslotte heeft de Rijksoverheid sinds 15 september 2016 weer een subsidie in het leven geroepen voor woningeigenaren en VVE’s. Bewuster omgaan met energie is vandaag de dag niet alleen hip, maar ook gewoon belangrijk.
In dit blog gaan we iets verder in op de gevelisolatie. Vaak zijn de grootste ‘lekken’ in een huis namelijk de gevelopeningen, zoals ramen en deuren. Met een warmtescan kan dit mooi in beeld worden gebracht. Datgene wat rood is, is warm en laat dus veel warmte van binnen naar buiten door. Alles wat blauw is, is koud en laat het minst aan warmte door. Op die plekken blijft de warmte goed binnen. Dit huis is dus een duidelijk voorbeeld van een woning met een geïsoleerde kap, maar met slechte gevelisolatie en oude kozijnen, vermoedelijk met enkel glas. In ieder geval op de eerste verdieping.
En dat is zonde. Want op deze manier wordt er gestookt voor de vogels en de planten in de tuin. Lekker voor hun, maar niet voor onze energierekening. In veel van onze huizen is het niet veel anders dan bij het huis in het voorbeeld. Vanaf 1960 werd het toepassen van spouwmuren in Nederland pas verplicht en voordat dubbel glas werd toegepast moeten we terug naar 1970. Destijds werd het alleen nog op de begane grond gebruikt, pas sinds 1992 (!) is het bij nieuwbouw verplicht in het hele huis. Concreet betekent dat: met name bij huizen met bouwjaar 1970 of ouder is er nog een hele inhaalslag te maken op het gebied van isolatie. Heb je een woning van 1980, denk dan niet: “oh, voor ons valt het dus wel mee”, want zo is het ook weer niet. Deze huizen zijn inmiddels ook al weer verouderd op het gebied van isolatie en zouden een update prima kunnen gebruiken.
Moet je nu alleen het glas vervangen, of ook het hele kozijn? Dat ligt aan de situatie, vaak past het dikkere dubbel glas niet in de oude houten of aluminium kozijnen. In de meeste gevallen is het rendement het hoogst als óók het kozijn wordt vervangen. De combinatie van kozijn met dubbel glas, luchtdicht ingebouwd in de (spouw)muur geeft het beste resultaat, waarbij kunststof kozijnen het zelfs nog beter doen dan aluminium of houten kozijnen. Daarover later meer in een vervolgblog.
Denk je erover om een isolatie-inhaalslag te maken? Neem dan contact met ons op en wij denken graag met je mee. Waar nodig helpen we met de subsidieaanvraag. Daarmee dragen we met zijn allen bij aan een duurzame toekomst en wat meer ruimte in de portemonnee. Alle kleine beetjes helpen.
Ook interesse in onze producten?
Wilt u de wereld van Kokall Kozijnen en Bouw ontdekken? U bent van harte welkom in onze showroom! Ook zonder afspraak. Wilt u een gericht adviesgesprek? Dat kan. Check dan eerst even in door een adviesgesprek aan te vragen!